ceturtdiena, 2012. gada 21. jūnijs

Mājās gatavota kosmētika


Šoreiz nebūs atsauksme par kādu konkrētu produktu, bet tāda neliela pļāpa par kosmētiku, kura izgatavota pašu rokām. 
Nu jau kādu laiciņu atpakaļ gan Latvijā, gan arī ārpus tās sākās tāds paštaisītās kosmētikas bums. Internetā parādījās neskaitāmas lapas, kurās cilvēki dalās ar kosmētikas receptēm un apmainās ar gūto pieredzi, parādījās arī veikali, kuros var iegādāties visas nepieciešamās izejvielas šim pasākumam.
Par to visu es gribu uzrakstīt tādēļ, ka pati kādu laiciņu ar to nodarbojos, un cerēju, ka tādā veidā palīdzēšu gan savai ādai, gan naudas makam. Sāku es to visu ar interneta resursu izpēti. Lasīju vairākus forumus, visu cītīgi pierakstīju un mēģināju saprast kas un kā. Pēc kādiem pāris mēnešiem intensīvas izpētes es devos uz veikalu, lai iegādātos savas pirmās izejvielas. Uz to brīdi Rīgā vēl nebija BBFactory veikala, bet bija neliels veikaliņš Miera ielā (domāju, ka arī tagad viņš tur ir). Sapirkos es dažas izejvielas un devos mājās, lai vārītu savu pirmo krēmu. Iesākumā gan sastāvdaļas bija pavisam maz, vien pāris eļļas, kāds sviests, ziedūdens un lavandas ēteriskā eļļa, bet tas nekas, galvenais man bija izprast procesu. Nesākšu stāstīt par katru sevis uztaisīto produktu, bet pamazām es sāku saprast kas un kā man jādara. 
Atceros, ka iesākumā bija ļoti patīkami redzēt kā manu acu priekšā top krēms. 
Uz to brīdi es atteicos no visiem "gatavajiem" kosmētikas līdzekļiem. Krēmus vārīju pati, tonika vietā lietoju dažādus ziedūdeņus, kā skrubi izmantoju auzu pārslas izmērcētas siltā pienā, sejas maskas arī gatavoju pati. Ķermeņa kopšanai es izmantoju dažādu sviestu un eļļu maisījumus, skrubi taisīju no kafijas biezumiem, eļļas un cukura. 
Tā tas viss laimīgi turpinājās kādu pusotru gadu. Mani uzmundrināja forumos rakstītā citu kosmētikas vārītāju pieredze un aicinājumi nesatraukties par to, ka ja neilgu laiku pēc pāriešanas uz pašgatavoto kosmētiku āda uzreiz nereaģē tik labi kā gribētos, viņa vienkārši pamazām pieradīs, viss nostāsies savās vietās, un tālāk viss ar katru dienu kļūs tikai labāk. Bet man kaut kā neizdevās sagaidīt tos uzlabojumus (varbūt es pārāk maz gaidīju?)...
Kaut arī es ļoti rūpīgi izvēlējos tieši savai ādai atbilstošās eļļas un citas izejvielas, manas ādas stāvoklis aizvien pasliktinājās. Uz sejas sārtums kļuva aizvien izteiktāks, āda kļuva daudz raupjāka, ziemā tā šausmīgi lobījās. Par pēdējo pilienu kļuva mans pašagatavotais saules aizsargkrēms, no kura mana seja jau dažu sekunžu laikā pēc uzklāšanas kļuva tomāta krāsā un "dega" kā ugunīs. Tad es sapratu, ka krēmus sev vairs nevārīšu, jo savu seju es negribu pārvērst par dažādu eksperimentu objektu. Galu galā, neesmu es nedz kosmetologs, nedz ķīmiķis, un es viena pati savā virtuvē nevaru paveikt to, ko paveic simtiem ķīmiķu savās laboratorijās. 
Vēl gribēju pieminēt finansiālo aspektu. Nekāds īpašais ietaupījums man nesanāca, jo kosmētikas izejvielas nemaz tik lētas nav, it sevišķi ziedūdeņi un aktīvās sastāvdaļas, kā arī eļļas. Ja ir vēlēšanās sevi apgādāt ar pašgatavotiem produktiem no galvas līdz kājām, tad tas prieks ir diezgan dārgs, manuprāt, lētāk par pirkto kosmētiku nesanāk. Bet nu... tas jau nav galvenais apstāklis kādēļ cilvēki izvēlas, vai neizvēlas ar to nodarboties.
Nav jau arī tā, ka no tā visa nav sanācis nekas labs. Man, piemēram, joprojām ļoti patīk šad un tad seju nomazgāt ar auzu pārslām, sajūtas ir fantastiskas, un āda ļoti labi attīrīta. Ķermeņa kopšanai joprojām izmantoju kafijas skrubi un dažādus sviestus, piemēram, leģendāro šī. Ziedūdeņi man patīk, it sevišķi rožu. Eļļas sejas kopšanai es vairs nelietoju, bet ķermenim man tās ļoti patīk, it sevišķi kokosriekstu eļļa. 
Vēl viens pozitīvs moments - es izpētīju ļoti daudzus kosmētikas sastāvus, līdz ar to tagad daudz labāk tajos orientējos. 
Nav jau tā, ka ar visu šo es kādu gribētu atrunāt no kosmētikas gatavošanas, galīgi nē, jo ir pietiekami daudz cilvēku, kuri ir vienkārši sajūsmā par pašgatavotu kosmētiku, kā arī no tās gūtajiem rezultātiem. Drīzāk es gribētu dzirdēt kādus viedokļus, vai jūsu pieredzi ar pašgatavotiem skaistuma produktiem. 

14 comments:

  1. izveidoju un lietoju, tikai skrubi lūpām. Medus, brūnais cukurs un Arnag eļļa vai olīv eļļa. :)

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. atsevišķi skrubi tieši lūpām neesmu taisījusi, bet izmantoju vienkārši sacukurojušos medu :)

      Dzēst
  2. Es domaju, ka vairāk palīdz pāsiedvesma, ka šie krēmi der. Man paziņas taisa krēmus un man ļoti patīk rokām un ķermenim, kas tiešām ir super. Bet sejai man neder tie krēmi. Mēģināju vairākas reizes un nekādi. Tiešām tikai sliktāk. Bet jāņem vērā, ka man ir jutiga āda un ta pati minerāleļļa ir visnealerģiskākā, bet dabiskās var dot šausmīgu alerģisku reakciju. Tev neviens dermatologs neieteiks dabigo kosmētiku, ja ir problēmas ar ādas jutīgumu.
    Bet viena lieta, ko gan taisīju un kas patika ir serumi. Var salikt iekšā labas lietas un pašizmaksa ļoti maza. C vitamīnu, B5 (laikam, ja preizi atceros, , klāt visādi mitrinošie komponenti. Joprojām uzskatu, ka serumus var taisīt mājās.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. jā, kermeņa kopšanas produkti (visādi sviesti, pieniņi, skrubji, krēmi, eļļu maisījumi utt.) arī man darbojās ļoti labi un patika, bet sejai tas pats stāsts. Hm, par serumiem es nebiju iedomājusies, bet Tev taisnība, tos varētu pamēģināt uzjaukt.

      Dzēst
    2. bet tie serumi ir tira ķīmija. Ta ka tas neskaitīsies pie dabīgās kosmētikas

      Dzēst
    3. varbūt vari padalīties ar kādu recepti?

      Dzēst
    4. skaties shaja diskusija un tas turpinajuma:
      http://forums.delfi.lv/read.php?f=111&i=304989&t=304989

      Dzēst
  3. Man ļoti līdzīgs stāsts tavējam.
    Ir jau sava romantika pašgatavotā kosmētikā, bet sapratu, ka sev varu lietot tikai atsevišķas lietas. Šobrīd lietoju pašgatavotu pretcelulīta želeju, ķermeņa skrubjus, tāpat dažreiz ķermeni iesmērēju vienkārši ar kādu eļļu, ik pa laikam tonika vietā ziedūdens. Bet tas arī viss, sejai vairs neko pašgatavotu nelietoju, jo pieredze tāda pati kā tev.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. jā, no vienas puses skumīgi, tā ņemšanās jau bija tīri forša, bet rezultātā iedzīvojos tikai visādās problēmās, kuras pēc tam ilgi vajadzēja labot

      Dzēst
  4. Neko citu izņemot skrubi lūpām neesmu mēģinājusi, vienmēr ir gribējies pamēģināt mazgāt seju ar auzu pārslām, bet neesmu saņēmusies...
    Paldies, ka padalījies ar savu stāstu, man bija interesanti lasīt :), žēl gan, ka tev tā sanāca :(

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. man prieks, ka bija interesanti :) Nav jau tur īsti ko žēlot, jo no tā visa šis tas labs arī ir sanācis :)

      Dzēst
  5. Paldies autorei, ka neturēja sveci zem pūra. Nebiju iedomājusies, ka dabīgās vielas var būt par "stipru". Tagad nav jāiztērē laiks meklējumiem. Mani pārliecināj, ka tik smalkas lietas tomēr jāuztic tiem, kuri profesionāli "vāra" sejas kremus. Bet dabīgo var palietot kā sejas skrubi - auzu pārslas samaltas, kafijas biezumus, vai kādu masku no rauga vai biezpiena.

    AtbildētDzēst
  6. Man gan ir tikai un vienigi laba pieredze. Mitrinosha krema,barojosha krema un tonika manaa arsenaala nav no veikala plauktiem. Tiesi tapat ka matu masku un skrubju. Tiesa jaatziist,ka man ir zinamas zinashanas no profesionala viedokla sim procesam,tapat ka ari nedaudz kjimiskas.
    Un tas ir viens no iemesliem,kuru delj es pilnigi noteikti nestiepju roku peec plauktos pieejamajiem produktiem.
    Domaju,ka pavisam vienkarshi ir jaatrod tieshi taas izejvielas un kombinacijas,kuras ir atbilstoshas.
    Aadu joprojam mitrinu tikai un vienigi ar kokosriekstu ellu, it sevishkji uz sejas.
    Augstakmineetaas mineraaleljas-iespejams,mazak alergjiskas,bet viennozimigi vienas no vismazak atbilstoshajiem produktiem, ko jebkad smeret uz aadas. Ari alergjiskiem un juutiigiem cilveeki ir iespeejams piemeklet sev piemerotas izejvielas. Bet es piekritu,ka tam ir nepiecashamas konkretas zinashanas.taa kaa pieredze nudien ir atahkjiriiga.

    AtbildētDzēst