svētdiena, 2018. gada 29. aprīlis

FRAGRANCE FREE

Diezgan ilgi neesmu rakstījusi savā blogā, jo pēdējo mēnešu laikā piedzīvotās problēmas ar sejas ādu, kā arī vēlme atbrīvoties no pārmērībām savā kosmētikas pasaulē lika daudz ko pārdomāt un pieņemt lēmumus. Kā jau nojaušat pēc virsraksta, esmu nolēmusi pilnībā atteikties no kosmētikas produktiem, kuri satur jebkādas smaržvielas, neatkarīgi no tā, vai tās ir dabiskas, vai sintētiskas. 
Protams, es nevarēju vienā dienā izmest gandrīz visu savu kosmētiku un vietā nopirkt visu jaunu - viss notika pamazām. Daudzi produkti, kurus lietoju jau tāpat bija bez smaržvielām, bet pietiekami daudziem vajadzēja meklēt aizstājējus.
Nedaudz ne par kosmētikas tēmu, bet tādu pašu pāreju veicu arī dažādu mājas kopšanas produktu jomā - tagad pērku veļas pulverus, trauku līdzekļus un visus pārējos līdzekļus bez pievienotām smaržvielām.
Kāds varbūt jautās - kāpēc tas vispār vajadzīgs un kādēļ par to vajadzētu satraukties? Viens no, manuprāt, svarīgākajiem aspektiem ir tas, ka pievienotie aromāti nedod neko pozitīvu, vai nepieciešamu sejas ādai, bet gan rada nelielas, vai arī lielas alerģiskas, vai ādu kairinošas reakcijas. Es lietoju krēmus un serumus lai koptu un uzlabotu savu ādu, nevis lai tai kaitētu, tādēļ ir tikai likumsakarīgi, ka nevēlos lietot produktus, kuri satur manai ādai kaitējumu nesošas sastāvdaļas. Es vēl ne reizi neesmu dzirdējusi, ka kāds savas ādas problēmās vainotu kosmētikai pievienotās smaržvielas, neskatoties uz to, ka dermatologi apgalvo, ka tieši smaržvielas ir viens no visizplatītākajiem ādas problēmu iemesliem.

Iedomājieties, cik daudz dažādu aromātu mēs uzklājam uz savas ādas vienas dienas laikā. Teju katrs produkts tos satur - krēmi, šampūni, veidošanas līdzekļi, roku kopšanas līdzekļi utt. Katrā no tiem ir daudz un dažādu smaržvielu, bet saskaitot visus kopā tur droši sanāk vairāki desmiti. Skumīgi ir tas, ka daudziem tieši aromāts kalpo par noteicošo aspektu, kādēļ tiek izvēlēts konkrēts produkts.
Ir arī tāds problemātisks moments kā maskējošās smaržvielas, jeb komponenti, kuri tiek pievienoti kosmētikai, lai nomaskētu kādu ingredientu nepatīkamo aromu. Jāsaka, ka es biju pārsteigta cik daudz to ir. Galvenokārt skatījos, lai sastāvdaļu sarakstā nebūtu vārdu Perfume, Fragrance, Linalool, Limonene, Essential Oils u.c., bet saraksts ir krietni vien plašāks, tādēļ daudz izpētes darbu vēl priekšā :)
Man arī negribās skaldīt matus, tomēr vēlos maksimāli vienkāršot savu ādas kopšanas rutīnu un lietot produktus, kuru sastāvs ir iespējami minimālistisks un man saprotams.

Sameklēt produktus lielākoties man nesagādāja grūtības, tomēr ir dažas pozīcijas, kurās pagaidām nav izdevies atrast aizvietotājus. Tādas ir matu veidošanas līdzekļi un matu maskas. Pagaidām lietoju to, kas man ir, bet es ļoti priecātos, ja kāds ieteiktu sev ko zināmu no šīm kategorijām, kas nesatur smaržvielas.
Interesants novērojums, kuru pamanīju kādu laiku nelietojot krēmus ar smaržvielām ir tas, cik intensīvi un uzbāzīgi liekas krēmi, kuri tos satur. Ik pa laikam uzsmērējot, piemēram, kādu vēl neizlietoto roku krēmu ar aromātu, liekas, ka tas pārņem visu telpu ap mani un to smaržu jūtu ļoti ilgi. Ja kādreiz likās, ka krēma smarža izgaist ļoti ātri, ikdienā lietojot krēmus bez smaržām, tā atšķirība ir ļoti izteikta.
Es saprotu un pēc savas pieredzes zinu cik patīkami lietot produktus, kuri smaržo jauki, tomēr es ieteiktu tomēr apsvērt kaut nedaudz samazināt to skaitu. Man joprojām patīk lietot smaržas, bet pilnībā pietiek ar vienām - šobrīd tās ir Clinique Aromatics Elixir, kuras pavisam nedaudz uzsmidzinu uz drēbēm.

2 komentāri:

  1. Pilnīgi piekrītu- ja cilvēki mazāk lietotu ar smaržvielām un krāsvielām pilnu kosmētiku, iespējams arī alerģiju kļūtu mazāk!

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Bet bez smaržas ir grūtāk konkurēt- visi produkti līdzīgi...

      Dzēst